MAJLIS PERKAHWINAN MARIAM & FADHIL


Setelah sekian lama meninggalkan blog aku bersarang hanya untuk seketika....
*awal-awal ayat sudah berbelit....hmmm entry kali ni aku tujukan khas buat sahabat aku yang baru saje melangsungkan perkahwinan pada 23/02, hari Sabtu last week...so, aku update lewat sikit jerrr....tapi tak lewat sangat taw...tak cukup seminggu lagi....
Bila aku balik je Nilai, ramai yang mintak gambar perkahwinan mereka berdua....
Antara dialog yang aku terima :

‘‘jan, mane gambar kak yea nikoh nyo??’’

‘‘Aku nok gambar sep ni nikoh, nati mu upload dalam fb deh’’

‘‘Weh, nok gambar!! Nati masuk dale pendrive aku...’’

Macam-macam lagi laa soalan yang aku dapat sampai warna tema pon kena jawab...hebat betol penangan orang kawin muda ni ek..??? sume benda orang nak tahu...huahuahuaha...




kad kawin diorang yang cun melecun...


Majlis ni istimewa sikit sebab dua-dua best frenz aku masa sekolah dulu....aku kenal fadhil masa form 3, dialah geng lepak aku merangkap geng aku ponteng kelas....hahaha....zaman sekolah nakal sikit...tapi sekarang dah besar panjang, dia pon dah jadi laki orang, aku pon tunggu masa nak tamatkan zaman bujang tapi belum sampai masa lagi...
*ok tetibe mood gatal nak kawin..haha

Cakap pasal pengantin pompuan pulak...dua-dua tua setahun daripada aku...aku kenal kak yea masa umur 16 tahun, yakni masa tu form 4 laaa...cuba flashback balik zaman kanak-kanak ribena dulu...aku mula lepak, borak-borak dengan dia and lepas tu terus jadi kawan...sampaikan nak order barang – barang dulu pon, aku cari dia taw..!! masa sekolah dulu biasalaa bawak majalah Sentinni laa,Rorine laaa semata-mata nak tempah kasut,beg, baju & bla...bla..bla....nama lagi orang pompuan, macam tu laa kerjanya....

Start form 5, kitorang tuisyen sama-sama....makin rapat laa persahabatan masa tu...aku balik rumah dia, dia balik umah aku time ada program...kalau teringat balik, aku ase nak tergelak sorang-sorang tapi sekarang dia dah jadi milik orang...sepenuhnya masa untuk suami tercinta...hahahaha....tapi sebelom dia kawin, aku sempat lagi tidow kat umah sewa dia sambil bercerita...masa tu seminggu lagi sebelom dia sah jadi bini orang...of course laaa aku habiskan masa dengan dia sekejap sebelom esok-esok dah tak sempat nak berbual dan sama-sama sibuk dengan kuliah...

Masa wedding dia hari tu, hajatnya nak pergi awal pagi tapi disebabkan fadhil akad nikah di masjid, aku pulak kurang sihat tiba-tiba, terpaksa laaa aku pergi petang sikit...sebab tu laa tak de gambar diorang akad nikah sekali dengan upacara pembatalan air sembahyang....masa rombongan pengantin lelaki sampai kat umah pengantin pompuan, aku masih lagi belom sampai...nak tahu aku pergi mana?? Aku pergi shopping barang-barang sebelum balik Nilai...masa nilah aku nak cari keropok lekor, makan kuih Kelantan yang manis-manis tu & lepas tu melantak nasi kerabu sebungkus...
ingat aku tak kuat makan ke???




barang hantaran yang aku tak sempat nak snap pic banyak-banyak...



aku geram nak buka reben tu sebab nak amik full size...tapi tapi tapi tak boleh 
sebab kek oranggg....



biarkan mereka bertiga bergambar sekejap...



ni adik-adik junior masa sekolah dulu...



kempunan sangat kak ila & faqih nak bergambar dalam bilik pengantin...


Lepas zohor, aku pon bersiap-siap nak pi majlis diorang...masa aku sampai tu, nampak jugak kelibat kawan-kawan lama tapi malu nak tegur padahal bukan orang lain pon...masa tu aku nampak nazreen yang kelihatan poyo sedang melantak nasi bersama geng-geng seangkatan dengannya...nampak luqman, mat ju, asyraf, aswad, jihe, ismat, pak ngoh, muhsin, kanne, pak do....hok lain-lain tok ingat namo doh....
Masuk je dalam umah, nampak adik-adik junior pulak yang pompuan....tapi tak sempat berbual lama....lepas tu jumpa mazura, nabihah...muka dah berubah sumenya...tapi tak sempat nak amik gambar sama-sama....memandangkan rumah tersebut dua tingkat dan terlampau besar, kak yea mengajak aku, faqih & kak ila ke tingkat bawah....baru je nak masuk pintu depan, dah dengar gelak ketawa budak-budak laki yang mengalahkan pontianak mengilai di malam hari...

Aku pon terpaksa mencuri masa untuk mengambil gambar pengantin baru sebab ramai sanak saudara mahu berjumpa dengan diorang...ditambah pulak hari pon nak hujan memandangkan awan tiba-tiba mendung dan berubah wajah menjadi kelabu gelap... 
*hilang mood tiba-tiba nak menaip...




haaaa betapa penuhnya ruang tamu dengan kehadiran jejaka-jejaka melayu terakhir ni..



bersungguh nak posing semua....



gambar yang agak blurr...sape laa yang amik ni..??



supo nok nikoh doh 2 ore ni...




giliran aku pulak yang posing ek...



kami bertiga sahaja yang balik dari Nilai ke Kelantan...



bersama adik-adik junior aku yang kiut miut...



amik aura pengantin baru sikit...



layan je gambar diorang ni, aku suruh posing pon malu-malu...



baru ada mood....katanya dah penat senyum hari ni..



memang banyak kali aku dera diorang suruh pose macam ni...haaahhaa



gambar ni mungkin nampak sama macam di atas tapi renungan mereka mendalam sikit yang ni...jahat tak aku?? sekali sekala usik diorang...



kalut sangat aku ni...kan dah bergegar sikit gambar tu...



owner blog ni tak kawin lagi....tak sampai masa lagi...

Perasan tak gambar yang diambil tak berapa banyak, ni pon aku pilih-pilih....nak upload sume, alamatnya mati kering aku depan laptop ni...bukan senang nak dapat line laju macam kapal tebang Air Asia....hehhehehe...mungkin aku akan upload gambar diorang yang lain pulak...maybe outdoor post wedding...sape-sape nak kawin cepat tu, cepat-cepat jugak laa kumpul duit tapi jangan cakap pasal kewangan je taw, diri sendiri pon kena ready dan bersedia pikul tanggungjawab...sebab kawin ni bukan main-main, kalau boleh biarlaa kekal hingga akhir hayat...*ceramah untuk diri sendiri....


  "Hai sekalian manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, daripadanya pula Allah menciptakan pasangannya, dan dari keduanya dikembangkan laki-laki dan wanita-wanita yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah dengan (menggunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain; dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah sentiasa mengawasi kamu."  
(An-Nisa': 1)


PERMULAAN SEMESTER


Esok dah nak balik Nilai...lepas register course, ase macam lega sikit sebab sem ni just 7 subjek, 18 jam kredit tapi tapi tapi......haaaa banyak kan tapi tu, I tak puas hati dengan jadual kelas sem ni...hehheee...Hari Jumaat full gilerr...dah laa tu malam pon ada kelas jugak....
*tak baik taw membebel  dalam menuntut ilmu..










tak suka study buku tebal-tebal...pening kepala...




harap dapat study rerajin macam ni....


 sesiapa yang keluar mencari ilmu dan ia berniat akan mengamalkan dengan ilmunya, nescaya ilmunya memberi manfaat akan dia walaupun hanya sedikit ilmu yang dicapainya 


FRIENDS : KENANGAN CUTI SEMESTER


First of all, entry kali ni aku buat sebab kawan-kawan aku sibuk membebel kat aku mintak gambar masa keluar hari tu...(sape yg mintak, sila terasa cepat-cepat)...hahahha....dah lama dah tapi tak de lah lama sangat pon...kitorang keluar pon beberapa minggu yang lepas yakni tariknya 03/02/2012....uhhhh tak ingat lettew....

Tahu tak kenapa aku tak upload gambar-gambar kita kat fb walaupon atas arahan diprivatekan...sebabnya dahlaaa line macam siput sedut, lepas tu hampir 200 keping gambar yang kita amik, hanya 66 keping sahaja aku dapat selamatkan....hahahhaa...kejam tak...??? aku tak kejam sangat pon tapi disebabkan camera aku pon dah basah, lens lagi laa lencun bagai, maka hasilnya tidaklah berapa baik...so pleaseeee jangan salahkan NIKON aku tu.....nanti dia merajuk tak tentu pasal, terpaksa lah aku menghantarnya ke Digital Mall...

Hmmmm....,korang boleh cuci-cuci mata je dulu tengok gambar ni kat sini....
tapi ni pon aku pilih-pilih je....
yang selebihnya ada dalam lappy aku menunggu masa untuk dicopy....Actually, dah lama dah kitorang plan nak keluar bila cuti sem tapi biasa laa masing-masing sibuk...ada yang sibuk memasak laa, sibuk jaga anak laa, sibuk berniaga lah, sibuk tidow laa kat umah
 (dah semestinya aku)....

Entah kenapa aku sibuk sangat nak pergi pantai....kitorang pon blas komen kat fb, twitter n mesej untuk set date keluar beramai-ramai...First time ni uolllsss nak keluar dengan kereta & keluar dari kepompong....biasa laaa kitorang masih lagi anak dara....semestinya bila balik rumah, pergerakan agak terbatas.....tapi, tak delah sampai kena kurung dalam bilik macam cerita Cinderella tu....tunggu pari-pari datang selamatkan dia...
(dah mula imagine benda lain)....

Tepat jam 10 pagi, kami pon bertolak dari Kuala Krai menuju ke Kota Bharu...uolsss ingat dekat ke?? ada laa hampir 2 jam....kalau orang yang expert bawa kereta tu, sekejap je dia pecut....tapi, kitorang ni berhemah....biar lambat, asal selamat....(padahal drive tu nak melayang dah aku)....kitorang berlapan, so terpaksa la dipecahkan kepada 2 buah kereta...
4 orang dalam kereta reen...4 orang lagi dalam kereta cik ana....
baru lah adil dan saksama...kihkihkih

So, lepas je urusan cik ana kecik tu, kami pon melantak nasi ulam beramai-ramai...sorang-sorang makan mengalahkan harimau yang kelaparan....tapi paling aku tak puas hati, amik budu semangkuk je, lepas tu mula lah berebut mengalahkan kanak-kanak ribena....tapi, yang sedikit tu lah yang cepat habis....nampak je tak cukup, tapi berkat taw makan ramai-ramai ni....dah budu abis tu, sume diam sebab masing-masing malas nak bangun pi amik budu...(sume pemalas,sape nak buat calon isteri ni?)




hmm sedap tak....??? tiba-tiba laporr balik tengok gambar ni...


baca doa dulu sebelum makan...tapi pelik, baca doa sambil ketawa...
diorang ni dijangkiti simptom kelaparan...



terpaksa pakai skirt labuh sebab semua seluar slack ada kat umah sewa...



sedang menuggu sahabat-sahabat yang lain pergi wash room...



dari kiri : wani, lina, lynn, reen, anna, zue & dayah


Lepas makan tu, kami terus ke Tumpat...mak aiiii jam nya jalan....paling tak suka bila keluar,orang lain pon nak keluar jugak...apa kau ingat kau sorang jer ada kereta..??? Disebabkan masing-masing tak mahir jalan ke sana, terpaksalah kami guna kakak GPS ni....akhirnya kami tiba di Pantai Seri Tujoh....dah lama aku tak datang sini taw....lepas solat, kitorang pon decide nak naik paddle boat sambil tenangkan fikiran...elehhhh macam stress sangat..!!! stress sebab tok leh make budu banyok tadi...

Nak naik benda ni pon terpaksa ikut keseimbangan....betapa pekanya kami...hahahaha..padahal aku tengok ada bapak dgn anak naik, 
tak sama tinggi & berat pon...mengada je lebih....
Satu paddle boat berharga RM7 untuk 20 minit...jadi sorang hanya bayar RM 3.50 je....ok lah kan..?? kalau setengah jam Rm 11...so, we decided  naik selama 20 minit je...kang ada yang tak terkayuh kan kejap lagi....(aku lah tu..)....hehehe...lenguh kaki ye adik-adik & akak-akak sekalian...kami bergurau, ketawa, snap picture, & macam-macam lagi lah....

Lepas tu, kami terus ke pantai untuk menikmati keropok keping yang digoreng oleh wani bersama mok wea pagi tadi di rumahnya...yo dok wani??? ore kelate kato make kepok gote....rajin wani ni kan, boleh laa nak dijadikan bakal isteri....tapi masa makan, kedekutnya sos...hahahhaa....bawa sos cili sebotol, orang suruh bukak sos tu, dia macam-macam alasan...(sudoh doh laaa aku, pahni keno maroh ko wani kalu dio baco post aku ni...) 
ampun bukkkk..!!!



diorang ni tinggi & kurus...maka  mereka serasi bersama...



riang macam kanak-kanak ribena...



kami chubby sedikit tapi tak gemok eh....chubby tu menawan..hahhahahaah...



ni sama cekeding....lantas mereka digandingkan untuk menyeimbangkan paddle boat tersebut...



wani dok wak gapo tu..???ore suruh tengok kamera, dio nok ngukah alah kok lain...



yang ni sama kecik & cute...tapi mereka lah juara paddle boat di antara kami...



kereta sape lah ni...??



time bersantai sambil makan keropok...tengok wani tu, susah payoh nok buka sos cili...



maintain je tudung diorang....kontol ayu belako...



akhirnya gambar kami berlapan, pic last sebelum balik...


Nak tahu tak kenapa pic last muka macam nak tergelak or tahan gelak..?? sebab si wani tu suka buat lucu out of mind....grrr....tapi, kadang-kadang dia lah pencetus suasana supaya kami ketawa kuat-kuat...hahahaha...kami bertolak pulang setelah membeli som tam beramai-ramai & tiba di rumah pukul 9 malam...hari yang memenatkan tapi di sebaliknya, tercipta 1001 kenangan....

P/S : nanti cuti sem rancang tempat lain pulok....
pakat buat bekal laa belako...


HARRY POTTER CELEBRATES 15 YEARS WITH NEW BOOK COVERS


Masa nak bukak emel, tetibe ada berita pasal HARRY POTTER....eh bukan pasal watak utama tu ye..pasal cover buku nya yang sudah berubah wajah 100%...memandangkan aku ni pembaca tegar novel harry potter & jugak penonton setia setiap keluaran ceritanya, maka haruslah aku sensitif sedikit dgn isu-isu sebegini..
Hmmm dari dulu sampai sekarang still je layan Harry Potter...sangat suka dengan watak mereka bertiga...


                      
                     The new 'Sorcerer's Stone' cover (left) and the original (right)

Cover terbaru Harry Potter tu macam menceritakan perjalanan pertama Harry masuk ke dunia yang penuh magik..Nampak tak lelaki yang bertubuh besar tu dan burung hantu tersebut??? Lelaki tersebut bernama Hagrid & of course laa burung hantu salji yang comel tu milik Harry....Hedwig namanya dan warna dia sangat comel (putih salji)...kalau tak percaya, boleh tengok sendiri dalam movie Harry Potter ya...

Bak kata Kazu Kibuishi (the artist behind the New York Times), background tersebut dipilih kerana mereka sedang berjalan di kawasan shopping ahli sihir, Diagon Alley..Di sini lah tempat Harry mendapatkan semua peralatan sekolah termasuklah tongkat saktinya...

  My comments : I love the original ones because the illustrations are on the entire cover. I'm glad I own all the original ones but the new one is pretty cool & fantastic..!!


GILA PREMIUM CARAMEL POPCORN


Cuti semester bakal berakhir...hmmm dah tak de apa aku nak buat kat umah....study muet pon malass tahap gaban....ohhhh macam mana laaa nak dapat band 3 kalau 
macam ni malasnyeeeee......
sekarang ni, tiba-tiba aku meroyan tak tentu pasal...eh bukan hilang anak taw....!!! tiba-tiba je mengidam nak makan popcorn kat Golden Screen Cinema (GSC)...kadang-kadang law pi tengok wayang, mesti aku beli popcorn ni buat habuan masa dalam panggung....suka dengan popcorn ni sebab rasa dia sedap + manis...ase macam ada madu banyak-banyak...kalau dapat makan, macam makan nasi pulak aku mengadap benda ni...ok nampak tak lahapnya aku di situ...hahahha...





Popcorn kat GSC ni dia tak sama dengan pop corn kat pasar malam tu....sekali aku tengok warna dia pon dah menyirap darah aku naik sampai otak nak jugak makan....selalunya aku pergi tengok wayang kat Terminal One....tak de lah selalu sangat...kalau ada movie best tu, memang tengok lah kan....hari tu, try tengok wayang kat Midvalley, mak aiiii tiket mahalnya....sampai terbatal niat aku nak makan popcorn....muehehehe....







 dah nak balik Nilai...update laju-laju sebab nak register course pulak...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...