TRIP KE BUKIT TINGGI : JAPANESE VILLAGE


Hai semua...

Awal sem 7 adalah sem terakhir aku kat usim, sebab aku nak sambung praktikal kat Kelantan..hehehe
So, aku ajak laa bff aku kuar jenjalan pi Bukit Tinggi.

Tujuan utama aku nak pergi Bukit Tinggi sebab aku geram nak kejar rusa. Katanya kat sana banyak rusa comel. Rabbit pon ada.hehehe

Yang tak tahu nak pergi tu, search je Berjaya Hills Resort. Follow je GPS tu, bagi aku jalan dia senang sangat. Lepas Plaza Tol Gombak, korang pi straight je sampai nampak signboard tulis Berjaya Hills Resort.
Then, boleh laa naik bukit setinggi mungkin. Make sure kenderaan korang dalam keadaan baik. Kalo boleh service dulu pon tak pe.

Aku tak pasang econ pon masa naik bukit tu, lagi suka angin dari luar menyapa-nyapa muka ni haaa.. terasa lembut dan best je! So, tak syokkk r nak pasang econ bagai, dah nama nak pi tempat tinggi-tinggi kan?

Tempat pertama yang aku tuju adalah Japanese Village. Aku suka view kat sini sebab penuh dengan bunga dan pokok-pokok yang menghijau.hehehe.. Perasaan aku masa sampai sini of course laa penat gile kot naik bukit nak sampai tempat ni. sangat penat! Rasa nak tercabut lutut aku sebab lenguh. Korang jangan ngengade nak datang sini pakai wedges or heel. tak dapekkk gua nak nolong kalu heel ko tersepit celah-celah konkrit jalan tu..
sebab jalan kat sini tak sekata!

Tapi okay gak laa kalo penat, boleh berhenti lepak kat tepi-tepi
 tu sambil tengok view kat bawah pulak. baru ko tahu gayat ke tidok engko ni. oh ya, nak naik sini kena jalan kaki taw! keta sume kena parking kat bawah. no trasnsportation okay?




Aku pergi Botanical Garden dulu, baru pi Japanese Village. Well, aku sampai agak pagi jugak laa kot sebab dah taw kalo weekend mesti ramai orang dan sebab aku tahu jugak kalo nak pergi Japanese Village ni kena naik bukit, maka aku tak nak pergi tengahari. masakkk ahh nak daki bukit waktu panas merelip.

Baik ko pi waktu pagi, boleh jalan sambil jogging, udara pon okay lagi masa ni. sejuk sejuk ada kabus giteww.heeee




Sampai je kat Japanese Village, wahhhhh cantik gile kot! ada ikan, ada rumah jepun! Korang kalo datang sini cer try pakai kimono. alaaa aku lupa laa harga sewa die berapa. Saiz kanak-kanak pon ada dalam umo 3 tahun ke atas kot. baby takde rasanye. 

Tapi aku tak sewa pon sebab lepas ni aku nak turun bawah pi colmar. Masa ni berebut gak laa tunggu turn nak amik gambo kat rumah jepun tu sebab dah pukul 10 pagi. Menyempat jugak laaa aku posing sambil lepak-lepak tengok air terjun mini kat sini. So cool baby! hahahhaa




Hmmm ingat nak usha harga spa kat sini, sekali pergi tutup daaa. takde rezeki nampaknya.
takpe lahhh jalan-jalan je tengok pokok-pokok. So korang kalo nak hilangkan stress ke, datang lah sini tengok ikan, tengok pokok-pokok hijau. Aku datang sebagai terapi diri sebelum mulakan projek thesis aku yang berterabur tuuuuu...lol




Nak balik dah pon sempat lagi menyinggah betulkan tudung. Ko ape taw peel perempuan kalo jumpa cermin. tak kira tempat, tak kira masa. hehehe

Waktu nak turun bukit paling best.. laju je turun sampai tak leh nak kawal diri. hahahha..waktu ni aku siap gelak-gelak lagiii ngan bff aku sambil bertanding sape paling cepat sampai kat bawah. hihihihi


Ok baii nak pergi colmar pulak! nanti kite sambung entry ni..


HABISKAN MASA DI TRICK ART MUSEUM, I-CITY


Hai...

Last sem hari tu aku memang nak habiskan masa pi jalan-jalan area Shah Alam. Saje je nak lepas tension, penat ko nak mengadap tesis je manjang! 
Nak pulak aku chapter 4 sume nak kena baiki. masak!

Malam tu saje ngajak housemate pi I-City sebab rasa macam lama dah tak pergi.
Sampai je ingat nak main snow walk tapi tak jadi. Aku pi tu malam minggu, punya lah ramai orang sebab masa tu dah banyak aktiviti menarik boleh buat kat sini.

Aku dengar-dengar I-City dah buka trick art museum. So saje jelah nak try masuk + amik gambo bebanyak. Alang-alang dah bawak nikon kesayangan aku tu, maka sesi bergambo bermula. kekekeke



Dulu aku datang takde pon benda alah ni semua. ada snow walk je. nampaknya i-city dah banyak buat improvement. Motif aku bergambo kat kerengga comel tu sebab teruja ada tong sampah kiut macam ni. nak bawak balik sekor boleh?

Time ni jugak ada show hantu, pontianak bagai. seram makkkk! aku memang tak boleh benda-benda macam ni. trauma! hehehe. terus bawak diri pergi tengok lampu cantik! merelip-relip dengan warna merah, biru, hijo, kuning! pening mak!

Lari lagi pergi usha tiket trick art museum ni. katanya more to lukisan 2D, bukan 3D. alaaaa aku tak kisah berape D uolls buat, janji aku nak masok amik gambo!

Alaaa lupa harga tiket. sorry naaaaa! nak masok sini kena bayor dulu, jangan main redah je uolls! kang kena perhambat, aku tak taw!





aku suka bergambo kat lukisan purba mesir ni sebab selalu berangan nak masuk piramid tapi tak berkesempatan lagi nak pi egypt! InshaAllah akan pergi egypt sebelum kakak aku habis belaja kat sana! nak menikmati keindahan bumi anbiya'!






Kat sini korang boleh acah-acah nak jadi angel ke, bagi zirafah makan ke, nak curi duit ke, acah je uolls! nama lagi pergi muzium acah-acah. hahhaahaha ape punye bahasa lah aku ni.

So far, banyak je lukisan kat sini yang aku tak upload kat entry ni sebab mane boleh upload sume, nanti korang pi, tak surprise la. ye idok?






See, cantik kan sume lukisan kat sini. korang pergi la kalo nak feeling2 bergambo dengan lukisan pelik! Sumpah aku tak tipu korang akan penat sebab terlalu banyak gambo kat sini. Tapi biasa la kalo weekend ramai sikit orang. So nak bergambo tu kadang-kadang kena tunggu turn tapi tak pe, berbaloi weh!

kalo pi shah alam, jangan lupa singgah sini! balik nanti boleh singgah makan abc frado yang femes tu!


KOREAN STREET FOOD DI MYEONGDONG CAFE, KOTA BHARU


Hai semua.

Aku suka makan korean food. Korang suka tak? Well, kat Malaysia ni pon dah berlambak-lambak orang jual Korean food. Kalo pi mall, dekat dubu-dubu pon ada kan? 

Tapiiiiii....................

Aku lagi suka yang ni.....haaa meh aku cite! Aku stay kat Kelantan, so dulu takde sangat makanan urban or up-to-date sikit. Well, hari tu adik aku ada ajak aku try makanan korea dekat Myeongdong Street Cafe. lepas tu aku tanya adik aku ,,

"Helloooo ko nak bawak aku makan kat Korea, nanti-nanti laa aku kumpul duit dulu, boleh kite makan kat Myeongdong, Dongdaemon ke hahahhaahah"

"Tak laa, ada kedai korean food depan Tune Hotel kat KB Mall, jom ah try! kawan aku setiap kali balik, mesti dia makan kat sini ngan family dia. Jom ah weh!"



Maka, aku pon bersetuju nak pergi. Masuk je dalam kedai, lagu korea je manjang! yela, takkan nak pasang lagu tamil. hikhikhik...ada sorang staff dia lelaki, aku suka cara dia layan customer, friendly andddd kalo ko tak taw nak makan ape, ko tanya je! Kompem dia jawab.

Sorry, aku lupa nak snap gambo menu. Tapi percaya laaa harga dia murah kebabommm + portion die sangat besar + banyakkkk. Korang sume kalo nak datang sini, sila kosongkan perut dulu, nanti tak habes makan, membazir pulak!

First aku pergi kedai ni, aku order bibimbap. bibimbap ni dia boh sayur banyak. Boleh katakan satu mangkuk tu penuh dengan sayur, kalo ko ni memang jenis vegetarian dan tengah cuba-cuba nak makan sayur, try la!


ni lah rupa jajangmyeon tu (RM 9.90)
nampak sikit tapi portion besorr weh


yang paling kanan tu ada soda, aku minum honey lemon je uolls



raboki beef


Aku ase aku dah pergi kedai ni lebih 10 kali. aku kan sejenis manusia yang suka mentakedarah tapi suka healthy food. So if ko tengah jaga body, boleh laa datang sini. Yang tak suka korean food pon boleh laa try.

Kalo ko tanya ape yang aku paling sukaaaaa, aku pilih black noodles, korean panggil Jajangmyeon.
Aku suka sebab dalam tu ada jagung banyak + daging yang dah siap digrilled.
Lepas tu ko gaul-gaul sampai mi tu warna hitam, perghhhh sedapppp baq ang!
Cuba lah! Cuba cuba cuba!



haaaa yang ni paling bestttt--kimbap rollll


ni lah rupa rice cake, nampak tak menarik tapi sedap baiii

Kalo cakap pasal beverages or minuman pelik-pelik kat sini. Aku suka Korean Pear or Banana Milk.
Aku akan pilih antara dua ni je sebab taste aku yang ni je. Kalo nak try yang lain pon boleh, aku ada try gak yang lain, sedap tu memang tapi still yang dua tu jugak paling aku gemar! Titik! kekekeke

Satu hal lagi aku suka makan rice cake kat sini, kalo nak taw rice cake ni dia letak dalam raboki, yang panjang-panjang ngan kenyal tu rice cake lah tu. Or kalo ketagih sangat rice cake ni, boleh order semangkuk yang ada rice cake je macam adik aku selalu buat. 



korean pear


lunch box


banana milk- rm 4.50


raboki cheese


bibimbap


ramyun bulgogi- rm 7


Last aku pergi hari tu, depa dah ada menu baru. Korean noodles dengan makanan grilled. Tapi yang grill grill tu aku tak try lagi, mungkin kalo nak pergi, kena pi ramai-ramai sambil borak kat situ.

Sambil borak, sambil grill! haaa nak join?



korean noodles


korean mix pizza - sedap gilerr


Korang kalo datang Kelantan, jangan lupa singgah sini. Masya Allah sedap + berbaloi! 
kalo bawak 10 hengget pon dah okay,tapi takde air laa. bagi aku 1 person boleh bajet dalam RM 15 untuk makan + minum. tu pon ada balance lagiiii. pi lah cepat! aku memang suggest korang pi....

Kalo tak jumpa kedai ni, aku tak taw nak cakap laa sebab kedai ni dah ada siap-siap signboard die: MYEONGDONG-KOREAN STREET FOOD! It's Halal!

Korang cari Tune Hotel kat Kb Mall, lepas tu lintas jalan, kedai makan ni betul-betul bertentang mata dengan tune hotel.  Kedai ni jugak sebaris dengan Muhibah Bakery.
Jangan keliru ye awok-awok. 



POST CONVO PHOTOSHOOT: TAMAN SAUJANA HIJAU, PRESINT 11 PUTRAJAYA


Hai....

Lepas convocation day, aku terus bawak family aku round-round KL.. 
pi IOI je pon..hehehee 
Then, esoknya aku terus balik Kelantan. memang tak menyempatnye nak shoot post convo dengan kawan-kawan. Elok-elok je aku stay kat umah 2 hari, terus pi KL semula. gila tak kerja aku? 

Naseb tak kawen lagi, boleh laa sumenya on da spot! kalo kawen, ada laki,ko ingat boleh je main redah? aku pi KL semula sebab nak setel kan urusan MARA aku, sebab aku nak tukar alamat dan mohon MARA kurangkan pinjaman aku. entah ada rezeki ke tak! Tengok laa nanti sampai surat, banyak mane aku kena bayar.

Selamat la kan kawan aku ada kerja kat Nilai, so boleh laa tumpang tido umah dia 2,3 hari. Disebabkan jubah konvo pon depa-depa ni tak hantor lagi, depa ajak aku pi shoot lagi. Post convo katakannnn! hiksss

Masalahnya jubah aku dah selamat dihantorr. Tak dapat nak ngeshoot laa deknon. Nasib baik jugak ada jubah housemate. So aku rembat yang tu jelah.



Plan kali ni kami ngeshoot dekat Taman Saujana Hijau, Presint 11. Orang kata kat sini pre wedding shoot Che Ta. Ntah ye ntah tak sebab aku tak tahu pon pasal artis-artis nak shoot. Ko punye pasal laa nak shoot kat Malaysia ke, Paris ke, tak de kaitan.

Masa aku sampai sini, tak de orang pon sebab aku shoot lepas Zohor. gigih ko nak pi shoot waktu matahari atas kepala ni. Tapi masa tu rezeki kot sebab panas kejap je. Lepas tu mendung! Sape tak suka weh?





Yang aku boleh cakap, taman ni luas gile. Kalo nak datang jogging memang puas hati. Cukup satu round pon dah boleh kurus. kehkehkeh.. Hmm tapi tu laa penat weh nak turun bukit naik bukit.

So far, aku suka sebab kat sini banyak pokok peak. Alaa macam pokok krismas tu, pokok tu tinggi-tinggi dan nampak hijoooo je! Mujo tak mak ko hijooo..hahhahahaha




Disebabkan tak ramai orang, so boleh laa kami jelajah taman ni puas-puas. Yang aku nampak ada lah 2, 3 ketol budak usim dok shoot sekali sebab waktu macam ni takde family nak bawak anak kecik jalan-jalan dan takde orang nak jogging pon masa ni. Best sikit laa nak shoot takde gangguan ni..hehehe




See ko nampak tak surrounding die memang cantik! Memang mendamaikan jiwa! Memang tenang dan mesra alam! hohoho tapi tu laaa kalau panas lit lit memang tak tahan nak pusing taman ni. Alhamdulillah cuaca ok masa aku pergi shoot. Tu yang siap boleh baring atas rumput. hehehe




Gigih tak bawak macam-macam props nak shoot. Teddy bear pon ada. Ko ape taw hati perempuan. 
Kawan aku ni lah bawak buku bagai, acah-acah rajin nak membaca pulak. 

Mungkin gambor-gambo shoot kitorang tak hipster pon tapi aku tak kesah pon asalkan ada memori + gambar untuk dikenang. Masa shoot ni pon, aku suruh teman rapat aku yang tolong amikkan gambo. 


Nak balik dah sebab dah asar pon. tak de lah lama sangat shoot, dalam 3 jam macam tu sebab kitorang shoot sambil lepak. Masa kitorang nak balik tu, fuhhh berduyun orang datang nak jogging, family bawak anak kecik, orang nak shoot kawen pon ada. Ramai gak laaa, dalam 5 pasangan macam tu.

Kitorang hora horey sebab dah setel shoot. Kan aku dah kata kalo nak datang sini, timing kena sesuai bro! kalo tak kirim salam je kat pokok peak tu.

Nak pergi, waze je Taman Saujana Hijau, Presint 11. Nak parking tu kena masuk dalam sikit sebab taman ni terselindung. Jangan pelik, memang terselindung. Tapi ko kena parking kat bawah je, lepas tu selamat mendaki bukit uolls! hihihihi...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...