Hello! I'm back!!


Sorry taw uolls sebab menghilangkan diri setahun.
Masa tu busy dengan final year + praktikal..

Takpe, entry kali ni nak mohon maaf je dan cuba janji untuk tulis blog hari-hari...


Till then, xoxo

KOREAN DRAMA : THAT WINTER, THE WIND BLOWS


Tetibe aku gatal nak buat entry pasal korean drama...ek celi, aku memang minat gilee layan korean drama ni...sejak dulu dulu lagiiii yakni masa sekolah....lepas tu melarat-larat sampai sekarang....kalau korang nak tahu, layan drama depa ni boleh buat aku hilang stresssss....maybe aku je lahhh kot ase macam tu....korang belum tentu lagi....tapi kalau boleh, masa stress tu banyak banyak kan lah baca quran, masa tu hati akan tenang plus baca quran sambil nangis....sebab dah feel...tak caye try buat! *tetibe

aku sebenarnya baru lah jugak layan drama ni sebab drama ni diterbitkan tahun lepas....mula mula masa layan, aku rasa hero dia tak de lah hensem sangat pon...tapi lama lama tengok rase makin hensem pulak..bahahahhaa....

bila aku makin layan, makin kesian pulak dengan watak hero ni...kesian wehhh....sambil ase macam sedih tengok hidup dia tapi aku tak de lah nangis....tak chilll laaa wehhh nak nangis bagai ni....mesti korang tertanya tanya tajuk ape lah drama ni...aku pulak dok pot pet pot pet dari tadi lagiii...


 Tajuk : That Winter, The Wind Blows
 Genre : Melodrama, Romantic
 Jumlah episod : 16 episod
 Channel TV : SBS
 Tarikh diterbitkan : April 2013




 SINOPSIS

Drama Korea That Winter The Wind Blows menceritakan tentang seorang penjudi terkenal bernama 
Oh Soo (Zo In-Sung) yang tinggal di daerah Cheongdam dan menjalani kehidupannya dengan penuh sia - sia. Dia ditinggalkan oleh ibunya di Pusat Asuhan sejak dia dilahirkan. Berbagai dugaan dan rintangan terpaksa ditempuhinya untuk meneruskan hidup sehingga dia terpaksa berpura - pura menjadi seorang abang kepada seorang wanita yang juga merupakan pewaris perusahaan bernama Oh Young.

Oh Young (Song Hye Kyo) merupakan seorang wanita yang cantik dan kaya. Namun, dia tidak percaya akan kewujudan cinta. Hidupnya juga sunyi dan bertambah sepi apabila ayahnya meninggal dunia. Malah dia juga merupakan seorang yang cacat penglihatan (buta). Dia juga harus melindungi dirinya sendiri kerana bimbang ditipu oleh orang sekeliling yang suka mengambil kesempatan di atas kekurangan dirinya.


 CAST



 SCENE

Bagi aku, drama ni berjaya buat aku tak tidow malam sebab suka buat aku tertanya tanya dah satu hal....lepas tu melting gile tengok orang main salji...hahahahahaaa....lagipon, banyak scene yang sedih + happy....tapi aku memang dah jatuh cinta dengan lakonan mereka....lagi lagi dengan watak hero & heroin...





Scene ni paling berjaya dapat rating tertinggi daripada penonton...sehingga aku sendiri pon ase nak makan cotton candy masa tu....pehal cute sangat scene ni???




kalau nak tahu kesudahan drama ni, pi download sendiri! macam aku, aku tengok secara online je sebab kat umah internet memang laju seimpak maksima!! heeee huuuuu....!!

pic last utk tatapan korang....



till then,

xoxo


LE CHOUETTE MACARON : KEK TERLAMPAU CANTIK OLEH WAHDI FARHAD


Hello everyone!

Sebenarnya aku bukanlah seorang penggemar kek ataupun lebih tepat lagi bukan seorang yang jenis taksub dengan berbagai bagai jenis kek....tapi sejak akhir-akhir ni, maybe aku sudah buang tabiat agaknye....mula mula aku tengok ramai sibuk cakap pavlova tu sedap...lepas tu, cakap cupcake tu sedap & comel comel je macam Olaf dalam filem Frozen tu...

maka dengan sesungguh hatinya aku pon mencuba lahhh semua benda alah tu walaupun dalam hati macam terpaksa je! hehehehe tapi dalam terpaksa tu lah, boleh dikatakan hari ni  aku lah peminat pavlova sejati....bahahahahaha....ek celi, aku bukan nak cakap pasal pavlova tapi aku sebenarnya telah jatuh cinta dengan hasil tangan Wahdi Farhad....

Dia bukanlah seorang pelawak tanah air tetapi merupakan owner of Le Chouette Macaron, food stylist & juga cake artist...aku suka benau dok usha instagram dia sambil cuci mata....eh aku bukan usha dia taw! aku usha kek yang dia dah siap decorate...lawa gileeeee hokehhhh!! plus dia pandai combine warna dan decorate kek dia tu sampai hasil dia superbbbbb!! kalau tak caye, cuba usha kat bawah ni pulakkkk!!




Bagi korang yang nak order kek untuk tunang, nikah , birthday, anniversary or ape ape jelah event yang korang nak buat, aku cadangkan sesangat korang tempah laa dengan si Wahdi ni.... & tang ni paling aku terkejut, mula mula aku ingatkan dia ni pompuan! tup tup tup aku sekodeng punya sekodeng, mak aiii lelaki rupanya....apesal cantik sangat hasil kerja kau? aku yang pompuan ni pon belum tentu pandai nak decorate kek macam ni....Omg nangissss!!!



Mula mula aku tengok ramai yang order macaron tower dengan dia sebab ramai cakap rasanya sedap & sesuai sangat utk majlis kawennnn! aku sendiri belom pernah tengok orang decorate kek lawa macam ni....siyess ni wehhh!! biasa aku tengok orang decorate letak patung,letak bunga & paling comel maybe letak reben je kot...mungkin ada kot yang comel tapi kan aku dah cakap yang aku ni bukan penggemar kek, cuma sekarang je dah jadi hantu kek sikit! bukan hantu buat kek! tapi hantu makan kek..aummm!!




untuk bakal bakal pengantin macam aku ni, mungkin dah boleh start survey dan buat preparation kot....eh tapi aku lambat lagi nak kawen....untuk ibu bapa di luar sana yang nak order birthday kek untuk anak dia, si Wahdi ni pon pandai decorate untuk budak budak jugak taw...cakap je nak kek princess ke,nak kek Olaf ke, nak kek Elmo ke, mermaid ke...sume dia pandai buat & decorate taw....






One more thing, si jejaka ni pon amik tempahan utk cupcake, cookies dan macaron... tak semestinya utk kek je...korang nak tanpa kek pon boleh....ape pon bolehhhhhh!! pasal harga, jangan laa tanya aku sebab aku bukan owner dia...korang pi laa whatsapp si Wahdi ni tapi setahu aku harga dia tak de laahhhh sampai beribu ribu hokeyyyyhhhh!! kalau dalam dua tiga ratus tu, bagi aku dah standard sgt dengan zaman serba moden ni...ape ape hal pon, korang contact laa Wahdi sendiri ekkk...


aku suka makan kek red velvet & rainbow...kalau chocolate cake pon sedap jugakkkk!! tapi tapi tapi aku suka gila bila tengok si Wahdi ni decorate cupcake dia guna warna pink....omg aku ni dah lerr gila pink plus dia buat gambar hello kitty pulak kat macarons tu....ape hal wehhh kau punya cupcake cantik sangatttt??

tambah lagi kalau korang nak tempah macarons saje saje pon bolehhh...selalunya yang aku tengok orang dok jual macaron kosong je...maksud aku, warna dia just satu kaler je tapi berlainan pulak dengan si Wahdi ni...dia punya macaron siap boleh decorate jadi minion laaa, jadi bentuk kucing laa, jadi patung, kalau nak corak leopard pon boleh...macam macam corak laahhh dia boleh buat...aku dah tengok macaron dia warna pink corak leopard....comellll gileeeee !!!! 






semua pichaaaa ni aku amik daripada Wahdi punya page kat fb....pic kredit to
aku harap lepas korang dah baca entry ni, boleh laa ramai ramai like page si Wahdi ni & jangan lupa follow dia kat insta okeyhhh?? lagipon, dekat insta dia lagi kebabom dia punya gambar!!!

pic last utk korang...


 for more information, pleaseee click link kat bawah ni ea...

 Personal fb : Wahdi-Farhad-Hadithon
 Fan page fb : Le-Chouette-Macaron
 Instagram : wahdi_farhad (search sendiri ye)


TINGKATKAN KEYAKINAN DIRI BERSAMA DOVE EMPOWERMENT WORKSHOP


Hai semua....hari ni baru aku berkesempatan utk update blog...hari tu, aku ada join kempen Dove...saje je masa tu nak join....masa tu Dove nak kumpulkan suara-suara aspirasi wanita jika mereka berjaya bebas daripada keguguran rambut...lagi best bila 100 orang daripada beribu ribu suara tu akan terpilih untuk menghadiri Dove Empowerment Workshop dan menikmati :

Sesi pemanjaan diri
Produk Dove Hair Fall Rescue
Bengkel bersama tokoh - tokoh wanita
Kelas Pedandanan diri

Kempen tu agak lama jugak...berbulan-bulan....bila aku balik je Nilai, Dove ada mesej aku cakap aku terpilih untuk menghadiri workshop diorang...aku pon ape lagi, terus kompemkan...sebab peluang tak selalu datang kan???

Lepas tu, Dove send emel bagi kad invitation & paling aku tak percaya dia suruh bawak sorang kawan pompuan...So, aku ajak laa member aku zaman sekolah dulu...Nama dia Faqih....eh nama dia sebenarnya panjanggggg sangattt tapi better aku letak yang paling pendek je kot...Event tu kat Hotel Impiana KLCC...dengar tempat dia pon, dah buat aku kecut perut...mesti berbintang bintang lahh hotel dia...




Aku sampai agak awal jugak laa, dalam jam 8.45 pagi sebab ikut invitation tu, event start jam 9 pagi - 5 petang...dah sampai tu, aku register dulu & lepas tu Dove sediakan breakfast sekali,....wah wah wah memang aku pon tgh lapar masa tu...cukup jelah aku mkn mee goreng & orange juice pagi tu...







Sementara tunggu orang lain sampai, aku bergambor je laahhh kan sebab diorang dah sediakan photographer...kita cuma jadi talent je...






Event pertama bemula dengan sesi keyakinan diri bersama host 3R musim baru...sape lagi kalau bukan Dayah Bakar, Amirah & Yvonne....emcee pada hari tesebut adalah Azah
 (bekas host 3R)....
bagi aku, diorang sporting sesangat sebab masa sesi tersebut berlangsung, kemain diorang tanya soalan kebabommm....contohnya: awak rasa awak cantik tak hari ni? awak ase pakaian awak ok tak? awak ase yakin tak dgn diri awak sekarang? fuhhh nampak je simple tapi tang nak menjawab tu, ade lah jugak terketar ketar nye....tapi aku main bedal jeee jawabbbb!! baru laa self confidence meningkat wooo...!! miahhahahahaaha





Sesi kedua pulak bersama dengan Ellynita Lamin, seorang usahawan sosial yang berkongsi pengalaman sebagai sukarelawan di bumi Acheh selepas Acheh dilanda tsunami pada tahun 2004...pengalaman dia superbbb abisss...aku yang dengar ni pon ternganga nganga...maklumlah kan kite ni pompuan, pi negara orang ni banyak cabaran, takut kena tipu lah, takut kena culik laa....tapi dia memang berani gilossss!
aku memang terpegun gile dengan semangat dia!



sementara tunggu selebriti Malaysia tanah air sampai, kami makan lagiii....makan pagi dengan hidangan yang amat memanjakan perut aku...muehehehehe...tak menyesal betoll aku datang, boleh makan banyak sambil menimba ilmu....wakkakakakaa....kau paham je lahhh makan kat hotel ni bukan makan cincai cincai, sekali makan benda yang sedap & rasa dia cukup lengkap...iye idokkk??







Antara selebriti tanah air yang datang adalah Ning Baizura, Sharifah Shahirah & Sharifah Aleya...mereka ni datang kongsi pengalaman mereka mengejar cita cita mereka yang menggunung tu....bagi aku, bukan senang nak yakin dengan diri sendiri...betul tak? sebagai contoh, andai kata hari ni korang kena speaking gile gile depan kelas...malam tu, mesti korang tak tidoww sediakan text nak cakap, & lepas tu tanya diri sendiri boleh ke tak aku ni nak speaking? kang keluar bahasa lain pulak kan?




kadang kadang merungut kenapa ntah dengan lect tu,, sikit sikit suruh speaking, sikit sikit suruh present kat depan...dah lee aku ni tak berapa pandai, dah laa aku ni selalu gugup...u see that? mesti ramai macam tu kan? sebenarnya semua orang boleh kalau berusaha, tapi tu lahhh kan? kadang kadang kite sendiri yang tak yakin dengan diri kite...sebab tu laahhhh aku dengan senang hati amik benda positif masa datang event ni...
kot lahh kan tetibe level confidence aku tu meningkat....bahahahahahaha

panjang pulak aku membebel, sebelum lunch ada sesi bersama Athiya dan Hasreena yang berkongsi kejayaan mereka mengatasi masalah keguguran rambut....boleh dikatakan sume pompuan ada masalah rambut gugur..iye dok?? ape kata korang cuba lahh produk Dove ni.....aku dah cuba, memang rambut tu dah kurang yang gugur....tak de lahh kan masa sikat rambut tu, beribu ribu helai yang melekat....




Sesi lunch memang sangat ohsem....aku pon dah tak tahu nak amik ape....rase macam sume benda nak makan....yelahhh bukan selalu dapat makan kat hotel ni kan? tapi jangan lerr ikut nafsu....aku amik yang perlu je...lepas tu makan ice-cream baskin robbins...miaahahhahahahaa...sedap gilee uollsss...faqih makan sate dengan ice cream je....






Untuk sesi petang, kami dibahagikan kepada 3 group seperti sesi yang aku cakap kat first paragraph tadi...lepas lunch, group aku nama nye Lavender...perlu ke sesi True Beauty...masa ni dia ajar korang macam mane nak pilih warna pakaian yang sesuai untuk kulit korang...yang pasti, kulit aku pakai lahh warne apa pon, sume bolehhh....lepas tu, dia ajar cara korang nak make up dan jaga rambut.....



Sesi seterusnya, True Relaxation dia ajar korang macam mane nak urut kepala kalau pening, nak urut bahu & so on....ade lahh teknik nya yang perlu kita pelajari...lepas tu, dengan baik hatinya Dove menyediakan perkhidmatan sesi mengurut bahu & belakang utk kami setelah  seharian penat bersama mereka....fuhhh memang lega weh bila ada orang urut...lenguh lenguh bahu semua hilang....






Sesi terakhir adalah True Wellness di mana kami belajar bagaimana utk melakukan senaman kerusi secara ringkas....miahahahhaaa..yang ni best wehhhh.....banyak pulak aku belajar hari ni.....



Sebelom pulang, Dove sediakan makanan lagi utk kami..lepas tu kami mengambil gambor beramai-ramai & kami jugak tak pulang dengan tangan kosong....dapat goodies bag sekali dengan produk syampu hair fall rescue berserta beberapa keping gambar yang telah siap print out....aku happy gilee wehhhh!!










 Thank you Dove kerana bagi peluang yang sangat ohsem ni...
korang boleh like page Dove di sini...


  pic kredit to Dove....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...