FOOD REVIEW : GRILLED BURGER TERBAIK DI BURGERBYTE KOTA BHARU


Hai...

Sorry naa dah dua hari tak update blog tapi takpe, kite dah save dalam draft banyak! tunggu nak update je.
Hmm sape kat sini suka makan burger? Aku berani cakap laa sume orang memang suka makan burger cuma nya antara kerap ngan tak je. Aku bukan laa penggemar burger sangat. ntah laa, ase macam ternak kilo banyak je kalo makan benda alah ni..

Tapi...........

Bile aku dengar pasal BurgerByte, aku tak boleh katakan TIDAKKKK! Sebab daging burger tu digrilled weh.. aku suka makan benda yang digrilled, tak kira lah ayam, daging, sosej, potato, asalkan grill je..



Aku tak pasti burgerbyte ada berapa cawangan kat Malaysia tapi yang aku singgah mesti laa kat burgerbyte kota bharu, okay lokasi nye kat tunjong, kira-kira 400 meter daripada traffic light pasir hor. senang je nak pergi, korang cari jaffar rawas tunjong, burgerbyte ni ada kat belakang jaffar rawas tu. hee senang kan?

First time datang sini, aku suka deko die, kira first impression la. sebab nampak klasik. aku kan suka benda antik! Mula-mula tu aku order oglio olio, ya Allah bila sampai je order, banyak gile beb! memang tak habes aku makan. tapi takpe, aku bawak adik aku. so die laa yang tolong habiskan.. heee jangan membazir taw!

Aku suka taste die sebab aku suka pedas, dan dalam plate tu jugak die bagi chicken patty yang dah digrilled. so why not aku makan laju-laju. hee makan laju-laju tu sebab pedas. tak tahu laa kenapa pedas sikit tapi okay je ngan tekak aku sebab aku suka pedas!




Diingatkan sekali lagi jugak, kalo oder beverages, sila kongsi sebab kalo order juice buah, perghh besor gilo gelas die. aku memang tak order awal-awal sebab aku dah taw, nanti tak habes, so minum yang adik je.

Paling hot kat sini adalah naked burger, ni pilihan ramai okay! kebanyakan yang datang memang akan order naked burger, korang law singgah boleh laa cuba. FYI, selain grilled burgers, kat sini pon ada spaghetti, hot plate, steak, juice jumbo, ice blended, nachos, bola bakar, aneka nasi, hot dogs and banyakkkk lagiii...
Huiii banyak hoiii, kompem tak menyesal lah.



Sorry laa gambar aku blurr sikit sebab aku snap ngan fon je, tapi kat sini aku upload jugak gambo dari burgerbyte kelantan untuk tatapan korang, saje nak suruh korang terliur dan teruja! hahahaha *evil laugh..

Next visit, aku nak try makan nachos dengan nasi montreal.. adik aku suka makan nachos burger,  nachos dengan nachos burger lain taw..jangan tertukor uolls! 

ok pasal service kat sini, aku bagi 9/10. juz nice kerja diorang, tak terlalu cepat dan tak terlalu lambat. satu hal lagi, kalo ko nak order, kena pi kat kaunter taw, nanti depa catit. sebab kat kaunter ada segala mak nenek jenis menu dan beverages. so make sure lepas sit down, pi kaunter okay untuk order sebab 2x aku visit, memang gituu cara die. so buat jelah asalkan boleh makan. hahaha





Haa terliur tak? kalo terliur pi lah cepat-cepat! kompem korang puas hati! aku recommend sebab aku dah pergi. 2x pulak tu! aku suka pergi waktu petang, tak ramai orang sangat.

Kalo dah sedap, memang akan singgah lagi! eh lupa nak bagitaw, kat sini nak buat besday party pon boleh or nak buat ape-ape event pon, boleh call diorang! 



Ok, for more info dan gmbar-gambar best, klik link kat bawah ye.. 
kebulur tengok gambo ni balik!



instagram: burgerbyte


FOOD REVIEW: WESTERN FOOD SEDAP DI AUSTIN STEAK HOUSE, BANGI


Hai uolls..

Korang suka tak makan western food? kalo aku, aku suka! sangat suka dan paling gemar adalah jenis steak or pasta. omputeh sangat aku ni..ngeh ngeh ngeh. well, aku memang penggemar western food tapi tu tak bermakna aku tak suka makanan kampung. aku suka jugak kalo dapat makan ulam, ayam bakar ke, best kan? mane-mane pon sedap.

Kali ni, aku nak share satu port western food sedap kat bangi. heee masa study kat nilai dulu, aku lebih suka makan kat bangi berbanding nilai. maybe sebab lebih banyak pilihan kot tapi gile ko, takde lah hari-hari aku ke bangi. depends on mood jugak and depends pada ongkoss jugak. paham jelah student, sengkek lebihh!

Kat bangi banyak tempat makan yang best-best. sumpah best! tapi bab western food dan kena dengan tekak aku, aku lagi suka makan kat Austin Steak House, Seksyen 7. landmark nye kedai ni dekat dengan red wok. taw tak red wok tu ape? red wok tu tempat makan steamboat paling berbaloi dan tersedaappp!
Kalu korang dari giant bangi, terus je sampai jumpa roundbout, lepas tu amik kiri, straight je sampai jumpa trafic light,tapi jangan pandai-pandai belok kanan. lepas trafic light tu, ko akan nampak kedai koboi-koboi kat atas bukit sebelah kiri, ada nama austin steak house, yelah tu. tapi kalo ko dah sampai red wok, maknanya kena patah balik. faham?


morocco chicken rice-rm 11.90

sizzling steak-rm 16.90

Kenapa aku suka datang sini? First, aku suka makanan kat sini. sedap dan murah! ko bayangkan satu plate spaghetti dalam rm9 macam tu je, dahla portion besar! satu plate boleh share 2 orang. gile murah! kat sini menu paling meletop adalah chicken golden blue, price dalam rm10.90. ramai order chicken golden blue sebab dalam tu ada cheese, bile ko geget je, memang ase cheese tu..muak weh nak habiskan sorang-sorang.

Second, aku suka servis kat sini. setakat aku pergi ni, tak pernah lagi diorang serve menu aku lambat dan tak pernah tertukar. kalo ko pi 10 orang pon, tak pe. wak lek je tunggu turn korang. nanti menu tu akan sampai sekali. best tak? Third, aku suka deco kat sini sebab ala-ala koboi dan macam style inggeris giteww.hee

spaghetii-rm 9.90

sirloin steak- rm14.90

Kalo tanya aku, apa makanan kegemaran aku kat sini, aku pilih black pepper steak + chicken golden blue..
bagi kategori nasi, aku pilih morocco chicken rice. kat sini pon ada serve makanan lain jugak. macam makaroni, single fries, mushroom soup dan ape-ape lah yang sedap!

Bab beverages pulak, ni aku pesan awal-awal. satu gelas air juas buah tu harganye rm4. korang boleh share untuk 2 orang sebab siyes aku cakap, gelas die memang bapak besar! So no worries laa kalo bawak anak-anak datang sini, boleh share-share daripada membazir. lagipon, sharing is caring right? hehehe
aku pilih watermelon lychee (rm4.50) sebab guna dua buah kan. kalo durian belanda pon best! sila lah tengok menu sebaik mungkin, nanti korang rambang mata nak pilih air ape sebab sume sedap dan kaw-kaw. ko paham jela makna kaw-kaw tu.. lagi pekat dan likat. kompem ahh aku jatuh cinta selalu nak makan kat sini sebab depa tak kedekot! hooo

watermelon lychee-rm 4.50
apple- rm 4

black pepper steak-rm 13.90

One more thing, aku boleh habiskan masa lepak kat sini dua jam. sebab? sebab die serve dalam large portion for one person. nak habiskan tu, leh borak-borak dulu ngan geng-geng ko. haa sila lah angkut family ko, bff ko, housemates ko, bf ke, gf ke datang lepak sini. siyes tak menyesal weh!

Penat dok mengunyah fries sebab banyak gile dalam plate, contohnya ko order mix steak, dahla makan daging tu dah kenyang, sekali ada fries banyak. haa termenung weh nak habiskan. tu belum  ko order single fries saje yang dalam basket comel tu, Allah lagi banyakkk! aku pernah order hari tu dengan geng umah.. sumpah termenung nak habiskan! tu pon ramai kawan aku dah surrender siap paksa sorang-sorang buka mulut. yelaa pandai sangat nak order kan? tak baik membazir, nanti jadi kawan syaitanirrojimmm..hahaha

mix steak-rm 16.00


Aku memang dah banyak kali datang sini. pic kat atas ni masa aku lepak ngan bff aku zaman sekolah. sume nak datang sebab aku selalu upload gambo kat austin ni kat IG. sekali aku angkut semua. biar depa rasaaa..
well, ni pendapat peribadi aku dan ikut selera tekak aku. yang tak suka, jangan nak kondem kat sini..sebab ni review ikhlas daripada aku sebagai regular customer diorang. dah balik kelate nih, memang tak pergi dahlaaa..sob sob sob..korang tengok saje ke? cepat singgah kalo datang bangi.


TRIP KE BUKIT TINGGI : ANIMAL PARK


Hai semua..

tak habis-habis lagi pasal pi Bukit Tinggi.. apelah! Okay lepas dah puas meround kat colmar, aku turun pi animal park. Haa yang ni laa paling aku nantikan sebab aku dah bajet kalo nak datang sini, aku nak spent time selama yang mungkin kat sini. satu hal lagi sebab aku excited nak pegang rusa. lol

Hmm kawan aku parking keta je, aku terus berlari-lari bayar harga tiket. nampak sangat tu teruja habes. malu kat budak je. aku lupa laa tiket harga berape tapi aku rase dalam 3 hengget je, lepas tu aku siap beli makanan rabbit sebab memang nak rabbit makan kat tangan aku. huiii bestnye!

Mula-mula aku pi kat rusa tapi cehh bile sampai je aku takot. bukan takut ape, cuak nak sentuh sebab tak pernah pegang. hmm kawan aku sorang lagi siap peluk-peluk lagi, hampeh! aku nak sentuh sikit pon punya istighfar, padahal tak de ape pon. 




See nampak tak aku masih takut-takut. tapi syokkk boleh tengok depan-depan. rupa-rupanya depa ni jinak je, cuma korang kena pandai arr pujuk-pujuk depa ni. kawan aku suka pegang tanduk tapi akuuu tak kuasa lagi nak buat. hee tapi lama-lama aku makin berani weh! siap main kejar-kejar lagi dengan rusa. syok weh syokk. die kejar aku, aku kejar die. aci lah kan nak datang sini kena main puas-puas.




Hmm kat sini pon ada rabbit, banyak gile hokey. diorang lepas rabbit dengan rusa ni macam tu je. boleh laa main kejar-kejar. aku ada beli makanan tapi kebanyakan rabbit kat sini kekenyangan dah. tak laku makanan aku beli tapi tak pe, pi cari arnab lain! Dah ko tak nak makan, sudah!

Kawan aku suka dukung rabbit, aku belai-belai je. heee macam-macam kaler pulak tu ada. tapi tu lah budak-budak memang suka datang sini. comel je diorang ni kejar rabbit. nak lepas anak-anak kat sini pon selamat. cuma kite as parents kena perhatikan je lah. kat sini bukan budak je excited, mak budak pon boleh over excited. macam aku! hihihi



Haa comel je kan gelagat budak-budak ni. well, aku spent time kat sini lama jugak. dekat 2 jam sebab memang aku suka dok sini. kejap-kejap aku rehat sambil tengok rabbit. lagipon kat sini tak panas sangat, ada tempat rehat. yela ko! tadi dah penat sebab dah daki bukit kat japanese village, tambah lagi pi colmar. fuhh penat! kije aku hari tu jalan je selagi boleh.



Dekat-dekat nak balik, aku pi balik kat rusa ni. baru berani nak pegang lama-lama. suka betol bile die makan dekat tangan aku. aku suka rusa bintik-bintik ni. comel je! siyesly memang jinak sangat. depa tak geget orang la... jangan takot-takot. korang datang laa sini bawa adik, bawa anak saudara ke, bawak anak sendiri pon boleh. kompem diorang suka!




Kawan aku ni si Yanti ni penakot nak mampoihh. hahaha.. nak sentuh pon acah-acah je padahal rusa tu manja gile. aku dah sengih-sengih sebab kawan aku ni memang kelakor. tapi satu je rusa ni bile kite sentuh die, kulit die macam bergegor sikit. tak tahu kenapa.. hee

Korang datang laa sini, cer try sentuh dan belai-belai! baru laa dapat taw yang korang ni jenis penakot ke tak. heee kalo tak datang sini, memang rugi sebab kat zoo pon kite tak leh sentuh rusa kan? kat sini je boleh.
Wajib singgah taw kalo pi Bukit Tinggi! 

TRIP KE BUKIT TINGGI : COLMAR TROPICALE


Hai...

Haa kite sambung entry pi bukit tinggi hari tu. yang tak baca lagi, boleh klik SINI

Okay, masa on da way ke colmar tropicale dari japanese village, aku banyak tengok pemandangan kat sini, penuh dengan pokok-pokok hijau, tenang dan damai je... takde langsung benda-benda tercemar kat tepi jalan ni. syiokk kan??

Part paling best, masa aku tengok ada orang nak main climbing rock! nak singgah tapi ramai orang, lagipon aku ni penakut! mampu tengok je lah. takde maknanya aku nak panjat-panjat, tambah-tambah lagi kasut aku ada tumit sedikit, memang tak lepas syarat laa weh! hehehe



See, dah sampai pon colmar. tiket nak masuk ke sini RM 12 per person. tapi berbaloi sebab kat sini korang boleh tengok bangunan ala-ala perancis. Macam kat oversea yawwww! suke suke..

Aku sampai-sampai je,aku berlari-lari dengan kawan aku. hehehe. sebab over excited! ko ape taw perempuan kalo die teruja, peel die lain macam..lol

Mula-mula aku sibok amik gambo kat bridge, kat bunga, kat air pancut sebab rasa sume benda kat sini cantik! amik laa gambo background ape pon. mesti kebabom punyer. kalo ko tak caye, ko try laa sampai sini. budak-budak uia ramai je aku jumpa yang geng-geng laki datang berjimba kat sini. depa pon excited, aku apatah lagi! asyik berlari jeee..hahhahaha





Part paling aku suka ni, ada burung swan. perghh nampak kot kaki die dok kayuh-kayuh. teringin nak dukung tapi takut! eh aku kalo jumpa ayam pon aku dukung. apatah lagi kalo aku jumpa swan comel ni... lagi laa meronta-ronta nak dukung! 

Kat sini pon ada swan hitam. kawan aku suka main dengan swan hitam. aku suka warna putih. of kos laaa aku pilih swan putih. lama gile aku duduk kat sini sebab aku suka tengok haiwan. aku memang suka sangat! sebab tu jangan bawak aku pergi zoo. aku boleh habiskan berejam-rejam dalam zoo. tak caye try bawak aku! hihihi. korang suka tak main dengan binatang?






Korang kalo datang sini, spent laa time lama sikit. macam aku dah penat daki bukit tadi kat japanese village, aku rehat-rehat je kat sini. kebetulan ada kerusi urut kat ruang rehat. heeee... kat sini pon toilet die cantik dan bersih. so, jangan isau! 

Pasal harga bilik semua, aku tak tahu sebab aku tak datang kat sini untuk bermalam. makanan kat sini pon boleh tahan cekikk! maklumlaa tempat gini ko..nak datang sini, make sure korang bekpes awal-awal okay?

Aku suka design bangunan kat sini, perghhh kalo dapat photoshoot ni, lawa beb! sebab tu laa ada sesetengah butik, depa buat outdoor shoot kat sini, feeling-feeling kat France gitewww.. hihi





Kebetulan masa aku nak balik, depa bertiga ni tengah mainkan lagu..menghiburkan hati pengunjung gamaknye! depa pon sporting bile aku request nak amik gambo. lagu pon ala-ala klasik, sesuai laa dengan persekitaran kat sini.

Nanti esok aku sambung entry pi animal park pulak.. 

till then, xoxo



TRIP KE BUKIT TINGGI : JAPANESE VILLAGE


Hai semua...

Awal sem 7 adalah sem terakhir aku kat usim, sebab aku nak sambung praktikal kat Kelantan..hehehe
So, aku ajak laa bff aku kuar jenjalan pi Bukit Tinggi.

Tujuan utama aku nak pergi Bukit Tinggi sebab aku geram nak kejar rusa. Katanya kat sana banyak rusa comel. Rabbit pon ada.hehehe

Yang tak tahu nak pergi tu, search je Berjaya Hills Resort. Follow je GPS tu, bagi aku jalan dia senang sangat. Lepas Plaza Tol Gombak, korang pi straight je sampai nampak signboard tulis Berjaya Hills Resort.
Then, boleh laa naik bukit setinggi mungkin. Make sure kenderaan korang dalam keadaan baik. Kalo boleh service dulu pon tak pe.

Aku tak pasang econ pon masa naik bukit tu, lagi suka angin dari luar menyapa-nyapa muka ni haaa.. terasa lembut dan best je! So, tak syokkk r nak pasang econ bagai, dah nama nak pi tempat tinggi-tinggi kan?

Tempat pertama yang aku tuju adalah Japanese Village. Aku suka view kat sini sebab penuh dengan bunga dan pokok-pokok yang menghijau.hehehe.. Perasaan aku masa sampai sini of course laa penat gile kot naik bukit nak sampai tempat ni. sangat penat! Rasa nak tercabut lutut aku sebab lenguh. Korang jangan ngengade nak datang sini pakai wedges or heel. tak dapekkk gua nak nolong kalu heel ko tersepit celah-celah konkrit jalan tu..
sebab jalan kat sini tak sekata!

Tapi okay gak laa kalo penat, boleh berhenti lepak kat tepi-tepi
 tu sambil tengok view kat bawah pulak. baru ko tahu gayat ke tidok engko ni. oh ya, nak naik sini kena jalan kaki taw! keta sume kena parking kat bawah. no trasnsportation okay?




Aku pergi Botanical Garden dulu, baru pi Japanese Village. Well, aku sampai agak pagi jugak laa kot sebab dah taw kalo weekend mesti ramai orang dan sebab aku tahu jugak kalo nak pergi Japanese Village ni kena naik bukit, maka aku tak nak pergi tengahari. masakkk ahh nak daki bukit waktu panas merelip.

Baik ko pi waktu pagi, boleh jalan sambil jogging, udara pon okay lagi masa ni. sejuk sejuk ada kabus giteww.heeee




Sampai je kat Japanese Village, wahhhhh cantik gile kot! ada ikan, ada rumah jepun! Korang kalo datang sini cer try pakai kimono. alaaa aku lupa laa harga sewa die berapa. Saiz kanak-kanak pon ada dalam umo 3 tahun ke atas kot. baby takde rasanye. 

Tapi aku tak sewa pon sebab lepas ni aku nak turun bawah pi colmar. Masa ni berebut gak laa tunggu turn nak amik gambo kat rumah jepun tu sebab dah pukul 10 pagi. Menyempat jugak laaa aku posing sambil lepak-lepak tengok air terjun mini kat sini. So cool baby! hahahhaa




Hmmm ingat nak usha harga spa kat sini, sekali pergi tutup daaa. takde rezeki nampaknya.
takpe lahhh jalan-jalan je tengok pokok-pokok. So korang kalo nak hilangkan stress ke, datang lah sini tengok ikan, tengok pokok-pokok hijau. Aku datang sebagai terapi diri sebelum mulakan projek thesis aku yang berterabur tuuuuu...lol




Nak balik dah pon sempat lagi menyinggah betulkan tudung. Ko ape taw peel perempuan kalo jumpa cermin. tak kira tempat, tak kira masa. hehehe

Waktu nak turun bukit paling best.. laju je turun sampai tak leh nak kawal diri. hahahha..waktu ni aku siap gelak-gelak lagiii ngan bff aku sambil bertanding sape paling cepat sampai kat bawah. hihihihi


Ok baii nak pergi colmar pulak! nanti kite sambung entry ni..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...