WORDLESS WEDNESDAY # 3 : KELCHEFF 2011





   P/S : kak nisah comey,, ingat dop masa kite dok tugas samo-samo ari tu..??? hepi boleh kenal nga kak....
       kalu ado masa, kito jupo deh....         


 fb : love patzzi
  blog : love is cinta


KEK COKLAT DI PAGI RAYA



Tiba-tiba je aku rindu kat kek coklat...Bukan setakat rindu, tapi dah terasa nak 
ngap ! ngap !,...bawak masuk dalam mulut terus... 
Kalau dapat makan kek coklat basah tu, memang perggghhhhh....sedap hingga menjilat jari....hehehehe...

Tapi hari tu aku dah buat, ada pulak terlebih coklat..!!! macam haremmm je...pahit betol kek aku....!!! mesti tak boleh jadi menantu Chef Wan...cehhhh berangan je tahu...nasib baik tak kawin lagi, kalau kawin, mesti mak mentua aku marah-marah aku...hisyyyy tak de mak mentua pon, jangan tak tahu mak sendiri pon kadang-kadang membebel kalau anak dara dia malas masuk dapur...

Tapi, kalau kakak aku buat, sedap jerr aku makan...ceh wahhh, kau tak payah nak kembang hidung kat dalam entry aku ni...tapi memang dia minat buat kek pon, kalau aku lebih suka belajar masak lauk-pauk tu....nanti aku nak kawin, aku tempah kek kat kau ek..??? hahhaahaha....

Hmmm....last-last aku cari jugak pak cik google ni...sebab dia selalu membantu aku....heehehehe...
Tengok pic ni sume makin menaikkan selera ade lahhhh....





sedap kan kek yang atas tu, cair je coklat dia....yang bawah ni pon boleh tahan jugak, ade strawberry gitu....



Hmmm..yang atas tu, macam nak buat hantaran kawin pulak....yang bawah ni pulak bentuk segi empat, besar pulak tu...!!




hmmm..yang ni aku paling suka....nampak perfect dan cukup lengkap...
so sweet and delicious....



yang atas tu, ada bentuk love kecik-kecik tu, aku ingat lagi masa tu, aku marah kat kakak aku sebab dia tak bubuh benda tu lepas dah siap buat kek...penat taw aku beli love warna merah & putih...


 

P/S : Terus rasa nak pergi buat kek coklat sekarang....ke nak beli yang dah siap..???  tapi, nak makan jugak.... kalau wat sendiri lagi best kan...???



SINGAPORE : PULAU SENTOSA



Hmmm...kali ni baru ada masa nak update last entry pasal trip to Singapore....Entry lepas-lepas banyak pasal mood raya...Tetibe je datang mood tu, nak wat camne..??? Aku update entry pon ikut mood taw...!!!

Kali ni, tak mo citer panjang-panjang...biar pic ni je yang menjelaskan keadaan masa tu...Tentu laa entry sekarang ni pasal Pulau Sentosa...



agak excited bila dapat sampai ke sini...


duduk atas huruf  T dan huruf O.. sebenarnya, perkataan nya adalah S.E.N.T.O.S.A....


kuda laut yang bulat matanya mengalahkan mata aku sendiri...


kami berdua...sorang amik kepala, sorang amik ekor...adil lah kan..???


kau janganlaa makan tangan aku wahai sotong kurita...!!! tapi dia comel, warna hijau... 


cantik kan dustbin ni...kalau dapat simpan dalam beg kan senang, 
bawa balik letak kat umah...


depan aku tu sebenarnya ada air yang sedang turun mencurah-curah...sebab tu nampak macam ada garisan halus warna putih...


Lepas tu, aku pon dok putar-putar je laa kat sekitar dataran ni, Huiksss tibe-tibe macam bosan...Dah laa tak tahu macam mana nak pergi beach station tu, kawan cakap pergi arah belakan patung tu, amik kau...!!!! benda lain pulak aku jumpa...Ni  laaa yang aku jumpa bila aku pergi belakang patung singa yang besar gedabak tuuu..!!!



dekatnya camera dengan muka aku...jumpa pulak pepatung yang besar lagi comel ni...



panjang kan benda ni, susah nak explain tapi dia macam kolam panjang gitu, ada air mengalir taw kat bawah tu, kalau aku jatuh tertonggeng kat belakang tu, basah lerr jawabnye...


comel kan patung ni...amik letak dalam bilik....!!!


Lepas tu, kaki ni terus merayap pergi mane entah...dah lupa dah kena pergi Beach Station...lantak laaa...kaki ni pon dah lenguh jalan sana sini....jalan punya jalan, dah sampai Imbiah Lookout balik...kuat jugak kaki ni berjalan even lenguh sekalipon....



jom bagi burung-burung ni makan...oiii patung je laa tu,....!!!


kenapa jalan dia macam ni..??? sape boleh bagi taw..???


fokuskan pada bunga purple hijau kat bawah tu, nampak macam bentuk love kan..???


beria-ia dia senyum...sebab wan dapat masuk 4D,pirates of caribbean...
dia nak lawan dengan ketam...!!
amik kau kan dah kena sepit kaki kat dalam tu...hehhehe....acah je,nama pon 4D...


Hari mula gelap, huikkkssss dah pukul 7....waaaa kena berkumpul pukul 7 kat sana...!! aku berpatah balik kat patung merlion tu, nampak monorail....terus baca papan tanda kat situ...ingatkan kena bayar naik benda ni, tak kena pon...!! aku terus beratur..masa tu dengan Kak Ila je....syok juga naik monorail ni, ramai mat salleh....so, kami berbalas senyuman je....

Sebenarnya kena berkumpul kat Beach Station pon sebab diorang dah beli tiket untuk tengok Songs of the Sea...macam teater kot...tapi, aku tak masuk pon, just lepak-lepak kat tepi pantai....



Jom pergi tengok....


kat atas bangunan ni, ada disko taw tak...??? 


sekali tengok macam buah anggur...rupanya lampu lip-lap....


muka pon dah keruh...letih sangat-sangat....


kami dalam kegelapan...


   naik bas, terus je tido sampai tak sedar diri.... Bye-bye Singapore...
kalau free, aku datang lagi ke sini....


SELAMAT PULANG KE KAMPUNG...


Tinggal lebih kurang seminggu sahaja lagi sebelum umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri....
Mesti ramai anak-anak di perantauan pulang untuk beraya di kampung halaman masing-masing....
Ada nak balik Kedah, Kelantan, Penang, or mane-mane je laahhhhh..

Yang penting, pulang lah untuk beraya bersama keluarga di kampung..Tentu lebih bermakna dan lebih meriah berbanding di bandar...Mak ayah kita pon pasti tertunggu-tunggu kepulangan kita...Jadi, balik laa beraya di kampung...

Untuk anak-anak yang jauh di seberang laut....ni budak oversea laa ni...Kalau tak dapat pulang, rajin-rajin laa hantar poskad raya ke, or yang lebih bermakna di pagi raya, jangan lupa call family anda di kampung...
Mesti mak happy...Bukan mak je, semua anak beranak kau mesti happy and teringatkan kau lahhh...!!!





Untuk adik tersayang, 
Muhd Afifi >Selamat pulang ke rumah dan balik ni boleh laa nok make kuih akok bungo... 

Buat kakak sulung, 
Nur Marjan yang jauh berada di bumi Anbiya' tu, selamat pulang untuk tahun depan...tahun ni kau beraya laaa kat sana dulu...                                                                 
                 


  P/S : Untuk anak-anak kelantan yang jauh di perantauan, Selamat pulang  ke kampung halaman dan berhati-hati di jalan raya...Ingatlah orang tersayang....



WORDLESS FRIDAY # 2 : PICNIC DI TELUK KEMANG..??


date taken : 10/03/2012
credit to >> Mohamad Faizal Othman
 gambar ni dah lama...masa kitorang wat program kelas pergi picnic kat Teluk Kemang....apapon, sweet memories together....



MALAM LAILATUL QADAR....


Teristimewa buat umat Nabi Muhammad S.A.W yang pendek hayatnya, malam Lailatul Qadar adalah peluang yang terbaik buat kita semua untuk memburu ganjaran dan keredhaan dari Allah.


 Firman Allah S.W.T :
"Sesungguhnya kami menurunkan Al-Quran pada malam Lailatul Qadar. Tahukah kamu apakah malam Lailatul Qadar itu ? Lailatul Qadar itu lebih baik daripada 1000 bulan. Pada malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan keizinan daripada Tuhan mereka untuk setiap urusan. Malam ini sejahtera hingga terbit fajar". 

(Surah al-Qadr : 1-5)




 Dari Abu Hurairah r.a bahawa Nabi Muhammad S.A.W bersabda yang bermaksud: 
"Barangsiapa berpuasa pada bulan Ramadhan kerana beriman dan mengharapkan pahala maka akan diampuni dosa-dosanya yang lalu. 
''Barangsiapa solat pada Lailatul Qadar kerana beriman dan mengharapkan pahala maka akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu." 

(Hadith riwayat Bukhari dan Muslim)







  Semoga Allah mengurniakan kita malam rahmat yang penuh barakah itu...





WORDLESS THURSDAY # 1 : TUTTI FRUTTI...



P/S : Rasa supo nak makan lagi....sedap aiskrim tutti frutti ni...sape-sape rasa nak makan or nak try, bolehlaaa terus pergi kedai dia yang cun melecun tu....



MENGIDAM KEK LAPIS SARAWAK...???


Hari ni tiba-tiba je teringat kat kek lapis Sarawak....Mau tak teringat, dah lama kot aku tak makan kek lapis ni........
Kalau ada kat kedai tu, bukan nak beli pon, rela tunggu nak makan free...alih-alih umah mak sedara jugak laa yang jadi mangsa....

Tapi kan tahun ni, nak suruh umi beli banyak-banyak...dah teringin sangat nak makan ni....semalam mimpi nak makan biskut raya...ari ni kek lapis pulak...Nanti tengok laa berat badan masa raya nanti....mau naik tak turun-turun....

Sebab dah teringat sangat kat kek lapis ni + nak makan banyak-banyak...Terus aku jumpa pak cik Google mintak gambar...and lepas tu dia suruh aku pilih gambar mana yang aku berkenan...Sayang pak cik Google...!!! 



Kek lapis Sarawak ni ada macam-macam warna...Haaa pilih-pilih yang mana suka..!!



Pic atas tu kek lapis chocberry...yang bawah tu kek lapis betawi...
 Hmmm..dua-dua sedap taw...!!



Hohoho...yang ni kek lapis prune...tapi aku tak berapa gemar sangat coz masam sikit...



Yang ni pulak hijau je warna dia...nama dia kek lapis evergreen...



Sebijik macam buah tembikai...dah nama pon kek lapis tembikai....


 

Bulat, bulat, bulat...ni kek lapis polkadot sagu....



 P/S : Kek lapis ni memang sedap & makin popular dah sekarang....
Kalau korang suka makan jugak, bolehlaa beli banyak-banyak untuk raya nanti....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...