MAJLIS PERKAHWINAN MARIAM & FADHIL


Setelah sekian lama meninggalkan blog aku bersarang hanya untuk seketika....
*awal-awal ayat sudah berbelit....hmmm entry kali ni aku tujukan khas buat sahabat aku yang baru saje melangsungkan perkahwinan pada 23/02, hari Sabtu last week...so, aku update lewat sikit jerrr....tapi tak lewat sangat taw...tak cukup seminggu lagi....
Bila aku balik je Nilai, ramai yang mintak gambar perkahwinan mereka berdua....
Antara dialog yang aku terima :

‘‘jan, mane gambar kak yea nikoh nyo??’’

‘‘Aku nok gambar sep ni nikoh, nati mu upload dalam fb deh’’

‘‘Weh, nok gambar!! Nati masuk dale pendrive aku...’’

Macam-macam lagi laa soalan yang aku dapat sampai warna tema pon kena jawab...hebat betol penangan orang kawin muda ni ek..??? sume benda orang nak tahu...huahuahuaha...




kad kawin diorang yang cun melecun...


Majlis ni istimewa sikit sebab dua-dua best frenz aku masa sekolah dulu....aku kenal fadhil masa form 3, dialah geng lepak aku merangkap geng aku ponteng kelas....hahaha....zaman sekolah nakal sikit...tapi sekarang dah besar panjang, dia pon dah jadi laki orang, aku pon tunggu masa nak tamatkan zaman bujang tapi belum sampai masa lagi...
*ok tetibe mood gatal nak kawin..haha

Cakap pasal pengantin pompuan pulak...dua-dua tua setahun daripada aku...aku kenal kak yea masa umur 16 tahun, yakni masa tu form 4 laaa...cuba flashback balik zaman kanak-kanak ribena dulu...aku mula lepak, borak-borak dengan dia and lepas tu terus jadi kawan...sampaikan nak order barang – barang dulu pon, aku cari dia taw..!! masa sekolah dulu biasalaa bawak majalah Sentinni laa,Rorine laaa semata-mata nak tempah kasut,beg, baju & bla...bla..bla....nama lagi orang pompuan, macam tu laa kerjanya....

Start form 5, kitorang tuisyen sama-sama....makin rapat laa persahabatan masa tu...aku balik rumah dia, dia balik umah aku time ada program...kalau teringat balik, aku ase nak tergelak sorang-sorang tapi sekarang dia dah jadi milik orang...sepenuhnya masa untuk suami tercinta...hahahaha....tapi sebelom dia kawin, aku sempat lagi tidow kat umah sewa dia sambil bercerita...masa tu seminggu lagi sebelom dia sah jadi bini orang...of course laaa aku habiskan masa dengan dia sekejap sebelom esok-esok dah tak sempat nak berbual dan sama-sama sibuk dengan kuliah...

Masa wedding dia hari tu, hajatnya nak pergi awal pagi tapi disebabkan fadhil akad nikah di masjid, aku pulak kurang sihat tiba-tiba, terpaksa laaa aku pergi petang sikit...sebab tu laa tak de gambar diorang akad nikah sekali dengan upacara pembatalan air sembahyang....masa rombongan pengantin lelaki sampai kat umah pengantin pompuan, aku masih lagi belom sampai...nak tahu aku pergi mana?? Aku pergi shopping barang-barang sebelum balik Nilai...masa nilah aku nak cari keropok lekor, makan kuih Kelantan yang manis-manis tu & lepas tu melantak nasi kerabu sebungkus...
ingat aku tak kuat makan ke???




barang hantaran yang aku tak sempat nak snap pic banyak-banyak...



aku geram nak buka reben tu sebab nak amik full size...tapi tapi tapi tak boleh 
sebab kek oranggg....



biarkan mereka bertiga bergambar sekejap...



ni adik-adik junior masa sekolah dulu...



kempunan sangat kak ila & faqih nak bergambar dalam bilik pengantin...


Lepas zohor, aku pon bersiap-siap nak pi majlis diorang...masa aku sampai tu, nampak jugak kelibat kawan-kawan lama tapi malu nak tegur padahal bukan orang lain pon...masa tu aku nampak nazreen yang kelihatan poyo sedang melantak nasi bersama geng-geng seangkatan dengannya...nampak luqman, mat ju, asyraf, aswad, jihe, ismat, pak ngoh, muhsin, kanne, pak do....hok lain-lain tok ingat namo doh....
Masuk je dalam umah, nampak adik-adik junior pulak yang pompuan....tapi tak sempat berbual lama....lepas tu jumpa mazura, nabihah...muka dah berubah sumenya...tapi tak sempat nak amik gambar sama-sama....memandangkan rumah tersebut dua tingkat dan terlampau besar, kak yea mengajak aku, faqih & kak ila ke tingkat bawah....baru je nak masuk pintu depan, dah dengar gelak ketawa budak-budak laki yang mengalahkan pontianak mengilai di malam hari...

Aku pon terpaksa mencuri masa untuk mengambil gambar pengantin baru sebab ramai sanak saudara mahu berjumpa dengan diorang...ditambah pulak hari pon nak hujan memandangkan awan tiba-tiba mendung dan berubah wajah menjadi kelabu gelap... 
*hilang mood tiba-tiba nak menaip...




haaaa betapa penuhnya ruang tamu dengan kehadiran jejaka-jejaka melayu terakhir ni..



bersungguh nak posing semua....



gambar yang agak blurr...sape laa yang amik ni..??



supo nok nikoh doh 2 ore ni...




giliran aku pulak yang posing ek...



kami bertiga sahaja yang balik dari Nilai ke Kelantan...



bersama adik-adik junior aku yang kiut miut...



amik aura pengantin baru sikit...



layan je gambar diorang ni, aku suruh posing pon malu-malu...



baru ada mood....katanya dah penat senyum hari ni..



memang banyak kali aku dera diorang suruh pose macam ni...haaahhaa



gambar ni mungkin nampak sama macam di atas tapi renungan mereka mendalam sikit yang ni...jahat tak aku?? sekali sekala usik diorang...



kalut sangat aku ni...kan dah bergegar sikit gambar tu...



owner blog ni tak kawin lagi....tak sampai masa lagi...

Perasan tak gambar yang diambil tak berapa banyak, ni pon aku pilih-pilih....nak upload sume, alamatnya mati kering aku depan laptop ni...bukan senang nak dapat line laju macam kapal tebang Air Asia....hehhehehe...mungkin aku akan upload gambar diorang yang lain pulak...maybe outdoor post wedding...sape-sape nak kawin cepat tu, cepat-cepat jugak laa kumpul duit tapi jangan cakap pasal kewangan je taw, diri sendiri pon kena ready dan bersedia pikul tanggungjawab...sebab kawin ni bukan main-main, kalau boleh biarlaa kekal hingga akhir hayat...*ceramah untuk diri sendiri....


  "Hai sekalian manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, daripadanya pula Allah menciptakan pasangannya, dan dari keduanya dikembangkan laki-laki dan wanita-wanita yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah dengan (menggunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain; dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah sentiasa mengawasi kamu."  
(An-Nisa': 1)


3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...